Film & opdracht
Djakarta 1946 is een historische thriller van de Indonesische regisseur Mouly Surya (Marlina the Murderer in Four Acts), die de strijd om de Indonesische onafhankelijkheid vertelt vanuit het perspectief van het verzet. De film speelt zich af in de chaotische maanden na de Japanse capitulatie, waarin de Nederlandse koloniale macht haar positie probeert te herstellen.
Periscoop Film bracht de film op 17 april 2025 uit in Nederland. Film Incompany ondersteunde de release met publiciteit en marketing, waarbij we ons met name richtten op de historische context van de film en de relevantie voor het Nederlands publiek.
International Film Festival Rotterdam
Djakarta 1946 ging in wereldpremière als slotfilm van het International Film Festival Rotterdam. Regisseur Mouly Surya en hoofdrolspelers waren aanwezig bij de feestelijke vertoningen.
Door de aanwezigheid van de regisseur waren we in staat al veel pers in te plannen tijdens het festival. Er vonden interviews plaats met Nieuwsuur, Filmkrant, Parool en Films & Sterren. De film werd gepresenteerd als een krachtig en zeldzaam Indonesisch perspectief op de koloniale geschiedenis.
Een waardevolle toevoeging aan een nog veel te kleine verzameling films die ons doen nadenken over het verleden.
★★★ – NRC
De broeierige sfeer en de fraaie, grimmige locaties – vol vergane glorie – geven de film een eigen gezicht.
★★★ – Volkskrant
Interessant is dat de film niet zozeer over die bezetter gaat, maar het gezichtspunt kiest van het Indonesische verzet.
★★★ – Trouw
Djakarta 1946 is een opzwepend oorlogsavontuur dat ook de morele chaos van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd weet te vangen.
– Parool
Geeft een gelaagd beeld van het Indonesisch verzet.
– Historisch Nieuwsblad
Mouly Surya voorzag haar publieksvriendelijke Djakarta 1946 van een knappe gelaagdheid en eigenzinnige insteek.
– Filmkrant

Speciale vertoningen
Rond de release van Djakarta 1946 zetten we in op verdiepende context en betrokken doelgroepen. We organiseerden speciale vertoningen met inleidingen door onder anderen historicus Anne-Lot Hoek (FilmHallen) en Benjamin Caton (Rialto) van het Dekolonisatienetwerk. Op lokaal niveau spoorden we ook andere filmtheaters aan eigen initiatieven te ontwikkelen in samenwerking met lokale gemeenschappen en partners.
We deelden deze evenementen gericht met relevante doelgroepen zoals Indonesische businessclubs, studentenverenigingen, musea en erfgoedorganisaties. Zo vergrootten we de zichtbaarheid van de film buiten het reguliere filmpubliek. Bovendien sloten we aan bij bestaande netwerken en gemeenschappen voor wie deze geschiedenis direct relevant is.


Publiciteit
De media-aandacht voor Djakarta 1946 richtte zich sterk op de historische en maatschappelijke lading van de film. Voor het eerst werd de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in een bioscoopfilm zo uitgesproken verteld vanuit Indonesisch perspectief, met de Nederlanders nadrukkelijk als bezetter en antagonist in het verhaal.
Dit kwam uitgebreid aan bod in een item van Nieuwsuur, en werd verder uitgediept in artikelen van Filmkrant, EW Magazine en Historisch Nieuwsblad. Historicus Anne-Lot Hoek en acteur Tim Haars bespraken deze insteek ook in een uitzending van De Nieuws BV op NPO Radio 1.