fbpx

The Cleaners

Documentaire The Cleaners

Een film van Hans Block & Moritz Riesewieck

The Cleaners is een actuele film over de enorme impact van de sociale media op ons leven en ons wereldbeeld. Twee jonge Duitse filmmakers slagen er in om toegang te krijgen tot een van de beter bewaakte geheimen van Facebook. Het is het begin van een documentaire als een thriller, die steeds dieper graaft in de achterkant van de sociale media en laat zien hoe deze onze wereld vervormt en aantast.

De regisseurs Hans Block en Moritz Riesewick weten toegang te krijgen tot de mensen die de ondankbare taak hebben om te bepalen wat wel of niet op Facebook mag staan. Vanuit een anoniem kantoorgebouw in de Filipijnen wordt de hele wereld gescand. Veelal zonder enige kennis van verschillende culturen, geschiedenis, politiek of seks proberen de cleaners de protocollen zo goed mogelijk toe te passen.

De kijker krijgt inzicht in waarom bepaalde beelden wel of niet gezien mogen worden. Maar ook hoe de gebruikte algoritmes verontwaardiging pushen. Zeker in landen waar internet synoniem is met Facebook, zijn de gevolgen vernietigend.

Veel beter getimed kan een film bijna niet zijn. De uitwassen van de sociale media zijn bijna dagelijks nieuws. Deze film geeft inzage in hoe diep verweven de negatieve gevolgen zijn met het wezen van wat de sociale media zijn. En dus ook dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Het is niet voor niets dat iedereen die deze film ziet, daar meteen over wil praten en discussiëren.

THE CLEANERS ging in première op het Sundance Film Festival 2018 en was daarna te zien op het IFFR. Distributeur Periscoop Film brengt de film vanaf 17 mei in de Nederlandse bioscopen. FILM INCOMPANY is verantwoordelijk voor publiciteit en de sociale media campagne.