fbpx

Onderkomen

ONDERKOMEN een film van Jacqueline van der Vugt

De documentaire Onderkomen van Jacqueline van Vugt is één van de zes geselecteerden voor het nieuwe competitieprogramma Dutch Movies Matter van het Movies that Matter Festival. De winnaar zal de Gouden Vlinder ontvangen en €5000,- De film is tevens opgenomen in de Amnesty Selection.

Ghullam, Keiber en Noori waren minderjarig toen ze, zonder ouders, van Afghanistan naar Nederland vluchtten. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat vlakbij Maastricht. Drie gepensioneerde Maastrichtenaren trekken zich het lot van de jongens aan en bieden ze hulp in de vorm van advies, afleiding en dagelijkse boodschappen.

De documentaire is actueel in het debat over het huidige uitzetbeleid waarin Nederland Afghanistan tot veilig land om terug te keren heeft bestempeld terwijl dat voor mensenrechtenorganisaties maar zeer de vraag is. De regelgeving in Nederland werkt de vluchteling nu tegen en staat werk en integratie in de weg. Hartverwarmend zijn de inspanningen van de gepensioneerden van de Limburgse organisatie Stichting Vlot die de geportretteerde asielzoekers met raad en daad bijstaan. Ook is er steun vanuit andere hoeken van de samenleving. Toen regisseur Jacqueline van Vugt rapper Def P vroeg om de rap van Ghullam te ondersteunen in de film, heeft hij geen moment getwijfeld. Het vluchtverhaal van de jongens is prachtig in beeld gebracht met animaties door studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Vertoningen op het Movies that Matter Festival:

zaterdag 24 maart 2018 – 16:30 (werelpremière)
Theater aan het Spui Kleine Zaal

maandag 26 maart 2018 – 13:45
Zaal 3, Filmhuis Den Haag

donderdag 29 maart 2018 – 19:15
Zaal 1, Filmhuis Den Haag

vrijdag 30 maart 2018 – 13:45
Theater aan het Spui Kleine Zaal

Download hier de persmap.

Bekijk de trailer op Vimeo.

Voor meer informatie over de film, interviewaanvragen of screeneraanvragen kunt u contact opnemen met ons.

ONDERKOMEN is een productie van Nuts & Bolts en Melief Film in samenwerking met EO/IKONdocs. De film werd mede mogelijk gemaakt door Art of Impact, Stichting Democratie en Media, Abraham Tuschinski Fonds en Provincie Limburg.