fbpx

Onderkomen – Movies that Matter on Tour

De documentaire Onderkomen van Jacqueline van Vugt is in mei te zien tijdens Movies that Matter On Tour

Noori, Ghullam en Keiber waren 12, 13 en 14 jaar toen ze alleen van Afghanistan naar Europa vluchtten. Onafhankelijk van elkaar werden ze door de marechaussee in Nederland opgepikt. Inmiddels zijn ze al jaren in afwachting van een verblijfsstatus en wonen ze in een vervallen sloopflat aan de A2 bij de gepensioneerde Maastrichtenaren, Pol, Monique en Huub. Deze drie ouderen zetten zich met volle overtuiging in om uitzetting van de jongens te voorkomen en hen te helpen overleven.

De documentaire is actueel in het debat over het huidige uitzetbeleid waarin Nederland Afghanistan tot veilig land om terug te keren heeft bestempeld terwijl dat voor mensenrechtenorganisaties maar zeer de vraag is. Hartverwarmend zijn de inspanningen van de gepensioneerden van de Limburgse organisatie Stichting Vlot die de geportretteerde asielzoekers met raad en daad bijstaan. Ook is er steun vanuit andere hoeken van de samenleving. Toen regisseur Jacqueline van Vugt rapper Def P vroeg om de rap van Ghullam te ondersteunen in de film, heeft hij geen moment getwijfeld. Het vluchtverhaal van de jongens is prachtig in beeld gebracht met animaties door studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen.

Movies that Matter 2018 vindt plaats van 23 maart t/m 31 maart. De tour-data van Onderkomen in mei zijn te vinden op de website van het filmfestival.

Pers? Bekijk ook onze perspagina met materiaal van de film zoals persmap, stills en trailer.

Onderkomen is een productie van Nuts & Bolts en EO/IKONdocs.