MORISOT – Moed, Storm en Liefde

In de documentaire MORISOT – Moed, Storm en Liefde gaat regisseur Klaas Bense (Diary of a Times Square Thief) op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat en schetst aan de hand van zijn zoektocht een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares.

Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw. Al op jonge leeftijd nam ze tekenlessen en zocht aansluiting met kunstenaars in haar tijd. Zij ontmoette in de vrijgevochten kunstenaar Édouard Manet een onmogelijke liefde. Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven.

Berthe Morisot was een moedige vrouw die sociale conventies doorbrak. Veel van de belemmeringen die zij als vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw tegenkwam, zijn nog steeds actueel. Zoals het dilemma een keuze te moeten maken tussen carrière en gezin. Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie. Daarmee is de film ook een hommage aan de kunstenares én vrouw Berthe Morisot.

Regisseur Klaas Bense: “In de samenleving waarin ik graag zou willen leven, spelen vrouwen een veel invloedrijkere rol dan nu het geval is. Het leven van Berthe Morisot kan een inspiratie zijn voor vrouwen voor het vinden en vergroten van de eigen kracht en het inzetten ervan.”

Klaas Bense debuteerde in 2008 met de documentaire Diary of a Times Square Thief. Deze film werd geselecteerd voor meerdere internationale filmfestivals en won de Gold Panda Award 2009 in China. Zijn tweede film One Fine Day (2011) werd wederom een succes, met selecties voor IDFA en Hot Docs. Naast het regisseren van documentaires schrijft Klaas scenario’s voor fictiefilms.

MORISOT – Moed, Storm en Liefde is een productie van Zeppers Film in co-productie met NTR, en met steun van het Mediafonds, CoBO fonds en het Filmfonds Production Incentive.

De film wordt uitgebracht door Mokum Filmdistributie en is te zien vanaf 8 maart. Wil je weten waar en wanneer deze film te zien is? Kijk op Film.nl voor meer informatie.

Marketing & publiciteit door Film Incompany.