fbpx

Liefde is aardappelen

Op een dag krijgt filmmaakster Aliona van der Horst een erfenis: een kamertje van zes vierkante meter in een houten huisje, op het platteland van Rusland, waarin haar moeder is opgegroeid. Het was alsof het leven haar een speelkaart aanreikte die ze moest inzetten. Zo begon haar zoektocht naar het onbekende verleden van haar Russische moeder en vijf zusters. Allen bleken te kampen met angsten en verdringing. Stalin, oorlog en kunstmatige hongersnoden hadden hun wezen en ziel diep verwond en bekrast.

Aliona’s zoektocht naar de levens en lotgevallen van haar familie is een liefdevolle, navrant poëtische film, met personages als uit een verhaal van Tsjechov. Animaties door de Italiaanse kunstenaar Simone Massi verbeelden op fantasmagorische wijze de onvoorstelbare gebeurtenissen in Sovjet-Rusland. Met de geschiedenis van deze heel gewone mensen, in het kleine boerenhuis, vertelt de maakster tegelijkertijd het grote verhaal van bloedige terreur en immer voortlevende angst: die andere erfenis.

LIEFDE IS AARDAPPELEN is een kleine vrouwengeschiedenis over grote gebeurtenissen. Een diep ontroerende film van documentairemaker Aliona van der Horst over haar Russische boerenfamilie en het leven onder Stalin.

Aliona van der Horst maakte meerdere lange documentaires waarvoor ze onderscheidingen kreeg op de internationale filmfestivals: NA DE LENTE VAN ’68 (Gouden Beeld 2001), over de liefde van haar ouders in tijden van Koude Oorlog, VOICES OF BAM  (co-regie Maasja Ooms), een film over rouw en herinnering. BORIS RYZHY, een portret van een jonge Russische dichter en zijn generatie werd onderscheiden met de Zilveren Wolf op het IDFA 2008 en haar film WATER CHILDREN opende verscheidene internationale festivals en ontving de Doxa Award in Vancouver.

LIEFDE IS AARDAPPELEN is een productie van Zeppers Film in samenwerking met VPRO en kwam tot stand met steun van Filmfonds, Mediafonds, CoBO Fonds, Wilhemina E. Jansen Fonds en het Abraham Tuschinski Fonds. Distributeur Periscoop Film brengt de documentaire vanaf 12 oktober uit in de Nederlandse filmtheaters.